Het doel van het ontwerpen van een boekomslag is om de aandacht van uw potentiële lezers weg te trekken van al die andere boekdelen en novellen en ze te verkopen met het idee dat uw pageturner het volgende boek is dat ze op hun nachtkastje nodig hebben. Maar wat zorgt ervoor dat een boekomslag uit de schappen springt? Laten we eens kijken naar de anatomie van een boekomslag en hoe u een samenhangende look kunt creëren die uw lezers aanspreekt.
Het is leuk om te bedenken dat de best geschreven boeken het populairst zijn, maar we weten allemaal dat dat nooit waar is geweest. En zelfpublicatie heeft het spel verder veranderd. Met meer dan een miljoen boeken die worden gepubliceerd elk jaar zullen lezers je meesterwerk nooit vinden, tenzij je een manier vindt om door de rommel te breken, de aandacht van mensen te trekken en hen te overtuigen om je boek open te breken en te beginnen met lezen. Het volgen van deze basisprincipes van boekontwerp is een goed begin!
Voorkant
Zie je vooromslag als het voorbeeld van je boek. Net zoals een filmvoorbeeld er is om kijkers te helpen beslissen of ze $ 20 willen betalen om een film te zien, is je voorpagina wat je lezer gaat gebruiken om te beoordelen of ze hun tijd en geld willen investeren in het lezen van je verhaal. Dit is je kans om ze te haken en ze genoeg geïntrigeerd te krijgen om je boek te lezen.
Je vooromslag bestaat uit twee hoofdonderdelen: afbeeldingen en typografie.
Boekomslagafbeeldingen
Je afbeeldingen kunnen een aantal dingen omvatten: je kunt een foto, een illustratie, geometrische vormen of gewoon een interessant spel met kleur gebruiken. Welke afbeeldingen u ook besluit te gebruiken, u moet deze presenteren op een manier die aansluit bij de geest van uw boek. Dus als je bijvoorbeeld een memoires hebt geschreven over je zomerkamperen in Yosemite, heb je misschien een afbeelding van een tent met Half Dome op de achtergrond.
U wilt er ook zeker van zijn dat u uw afbeeldingen op een ontwerpvriendelijke manier gebruikt. Zorg ervoor dat uw afbeelding uw typografie niet overweldigt en zorg ervoor dat deze is ingedeeld op een manier die evenwichtig aanvoelt; je wilt niet een hoop afbeeldingen in de rechterbovenhoek van de omslag en dan niets in de andere drie hoeken om het in evenwicht te brengen.
Ontdek meer met IngramSpark’s Book-Building Tool!
Typografie van boekomslag
De typografie op je omslag moet drie dingen bevatten: de titel van je boek, de ondertitel (als je die hebt) en de naam van de auteur. Zorg ervoor dat u de teksthiërarchie gebruikt om de aandacht te vestigen op de belangrijkere tekst (u wilt bijvoorbeeld dat uw titeltekst groter is dan uw ondertiteltekst). In termen van waar je tekst moet komen, kun je je titel bovenaan je omslag plaatsen of naar beneden; zorg ervoor dat je het ergens boven je naam plaatst, zodat het het eerste is dat mensen lezen.
Als je een e-boek publiceert, let dan extra op hoe je omslag eruitziet bij een klein formaat, aangezien de meeste mensen het als een kleine miniatuur zullen zien. Zorg voor één duidelijk visueel element dat jouw verhaal vertelt en ervoor zorgt dat jouw omslag opvalt op het scherm.
Het recht boekomslag ontwerp kan uw zichtbaarheid vergroten door meer dan 50%wat betekent dat er meer lezers tot in je laatste boek komen, en meer geld in je zak.
Dus hoe ziet een goed ontworpen omslag eruit? Hier zijn zeven ontwerptips voor boekomslagen.
7 ontwerptips voor boekomslagen
- Geef lezers een voorproefje van wat komen gaat.
- Laat de lezer het genre van het boek weten.
- Stel je hoofdpersoon voor.
- Zet de juiste toon.
- Volg de ontwerpregels op een manier die past bij uw genre.
- Let op de details.
- Een uitgesproken stijl hebben.
1. Boekomslagen moeten de lezers een voorproefje geven van wat komen gaat.
De cover van de alom geprezen Het leven van Pi van Yann Martel doet uitstekend werk door het verhaal in te kaderen en een emotionele band op te bouwen met de hoofdpersoon, een jonge man die vastzit op een reddingsboot met een woeste tijger.
Als het gaat om hoeveel je omslag moet weggeven, denk dan aan het “The Three Bears Principle”: niet te veel, niet te weinig. . . maar net genoeg. Wanneer een potentiële lezer uw boek oppakt, moeten ze op zijn minst een algemeen kader krijgen van wat ze kunnen verwachten tussen de voorkant en de achteromslag.
Je omslagontwerp moet verwijzen naar het algemene thema en de plot van het verhaal zonder belangrijke plotdetails of spoilers weg te geven. Door potentiële lezers een sneak preview te geven, wijs je ze op de informatie die ze nodig hebben om een weloverwogen beslissing te nemen of jouw verhaal er een is waarin ze hun tijd willen investeren.
2. Boekomslagen moeten lezers het genre van het boek laten weten.
Naast dat je lezers een subtiele preview van je plot moet geven, moet je omslag ook duidelijk het boek weergeven genre.
Hoewel veel mensen houden van een beetje variatie in hun boekenkast, geven de meeste mensen de voorkeur aan een of twee genres boven andere. Als iemand je boek oppakt in afwachting van een dystopische YA-roman, maar vervolgens de boekbeschrijving leest en beseft dat het een verzameling humoristische essays is, zullen ze het niet kopen. Zo ook de persoon die wil humoristische essays lezen zal je boek over het hoofd zien omdat een schokkend donker stadsbeeld met gloeiende neontekst niet echt hun ding is.
3. Boekomslagen zouden je hoofdpersoon moeten introduceren.
Of ze nu irritant perfect of tragisch gebrekkig zijn, een modelburger of de definitie van een antiheld, lezers moeten zich verbonden voelen met je hoofdpersoon om zich gedwongen te voelen om hun verhaal te lezen. Als je een band met je hoofdpersoon tot stand kunt brengen voordat ze je boek zelfs maar hebben opengebroken, heb je een voorsprong op het spel.
Gebruik het ontwerp van je boekomslag om die verbinding op te bouwen. Of het nu openlijk is (zoals het toevoegen van een foto of illustratie van je hoofdpersonage) of subtiel (zoals een visuele zinspeling op een belangrijk deel van hun karakter, zoals de bolhoed waar ze nooit zonder zijn of hun gekoesterde ’63 bug), gebruik je omslag als een manier om de relatie tussen je hoofdpersoon en je lezer op te bouwen, zal je helpen het soort publiek aan te trekken dat het verhaal van je hoofdpersoon wil horen.
de omslag van Het merkwaardige voorval met de hond in de nacht door Mark Haddon bevat meerdere elementen van een goed ontworpen omslag. De ontwerper zinspeelt op de plot met de afbeelding van de hond en de hooivork en het grillige lettertype is een geweldige weergave van de hoofdpersoon van het kind.
4. Boekomslagen moeten de juiste toon zetten.
Alle boeken hebben een dominante toon. Misschien is je boek humoristisch, of een enorme tranentrekker, of een ‘wie heeft het gedaan’-thriller die je lezers op het puntje van hun stoel houdt en angstig op hun nagels bijt. En hoewel je boek zeker andere ervaringen heeft binnen zijn pagina’s (droevige boeken kunnen humoristische momenten hebben; thrillers hebben vaak een symbolisch humoristisch karakter om de spanning te verminderen), wil je ervoor zorgen dat je dominante toon doorkomt op je omslag.
Het ontwerp van je boekomslag moet passen bij de toon van je boek om de juiste lezers aan te trekken. Dus als je boek humoristisch is, mag de omslag geen donker contrasterende afbeeldingen met een bloedrode titel bevatten. En als uw boek waarschijnlijk de harten van uw lezers uit hun borstkas zal scheuren, hebben cartoonachtige illustraties met bubbellettertypen niets te maken met de voorkant van uw boek.
5. Boekomslagen moeten de ontwerpregels volgen op een manier die past bij uw genre.
Een goed boekomslagontwerp is geen raadspel. Er zijn zeer specifieke regels en richtlijnen die u moet volgen als u een goed ontworpen ietsvan een t-shirt tot een website naar een – je raadt het al – boekomslag. En als u wilt dat uw boekomslagontwerp uw ideale lezer aantrekt, moet u zich ook aan de regels houden.
Gebruik lettertypen die geschikt zijn voor het genre en gemakkelijk te lezen zijn. Gebruik teksthiërarchie om de belangrijke tekst op je omslag te benadrukken, zoals je titel. Creëer contrast tussen de achtergrondkleuren en de tekst zodat deze van de pagina springt en de aandacht van uw lezers trekt. Maak gebruik van kleurenpsychologie om de juiste emotionele reacties van uw lezers op te wekken.
Ontwerpregels zijn niet voor niets regels: ze werken. En wanneer u ze integreert in het ontwerp van uw boekomslag, kunt u erop vertrouwen dat ze voor u werken.
6. Boekomslagen moeten aandacht besteden aan de details.
Wat is het verschil tussen eruitzien als een totale amateur en een boekomslagontwerp hebben waardoor je lezers automatisch aannemen dat je een doorgewinterde professional bent?
De details.
De details zijn echt waar je de mogelijkheid hebt om je ontwerp naar een geheel nieuw niveau te tillen. Dingen zoals belichting, schaduw, beeldbehandeling, beeldrangschikking, teksthiërarchie en gelaagdheid zijn wat een boekomslagontwerp van “ok” naar “episch” brengt.
Het ontwerp van je boekomslag is geen plek om te bezuinigen. U wilt er zeker van zijn dat elk detail van uw omslag u positioneert als de capabele en professionele auteur die u bent. Zorg dat je idee voor het algemene omslagontwerp op slot gaat en werk vervolgens met je ontwerper op alle kleine details en finishing touch tot het perfect is.
Het omslagontwerp voor Voorbereiding door Curtis Sittenfield volgt alle regels voor een geweldig boekomslagontwerp. Het lavendelkleurige, roze en groene kleurenpalet en de preppy riemafbeelding passen perfect bij het coming-of-age-verhaal over een elite-internaat.
7. Boekomslagen moeten een aparte stijl hebben.
Wil weten wat zal niet u helpen meer lezers aan te trekken? Een boekomslag ontwerpen die eruitziet als letterlijk al het andere op de plank; denk aan een andere romance met een olieverfschilderij van Fabio die in de verte staart terwijl hij een lendendoek draagt. Gaap.
Als u wilt dat uw boek uit de schappen vliegt en rechtstreeks in de handen van uw lezers, moet het een duidelijke visuele stijl hebben.
Dit is natuurlijk een lastig evenwicht. Je wilt geen van de bovenstaande regels overtreden: je boek moet nog steeds duidelijk maken dat de lezers een holbewonerroman krijgen. Maar zou je het ook in de stijl van een grotschildering kunnen doen? Dat zou uniek en intrigerend zijn!
Dit trekt niet alleen de aandacht van uw lezers, maar het kan ook helpen uw auteursmerk op te bouwen; als u uw uitgesproken visuele stijl in al uw boekomslagen integreert, wordt het voor uw lezers en de wereld in het algemeen gemakkelijker om uw werk te herkennen.
Achteromslag
Als je eenmaal mensen hebt geboeid met je vooromslag, zullen ze je boek omdraaien om meer informatie over het boek te weten te komen. De achteromslag is je kans om voort te bouwen op de intriges die je op de vooromslag hebt aangewakkerd en ze te sluiten met het idee dat je boek niet mag ontbreken.
Op de achteromslag kunt u het volgende opnemen:
- Een flaptekst over je boek, ook wel de boekbeschrijving genoemd
- Boek recensies
- Een auteur bio
- ISBN en streepjescode
Maak van je boekbeschrijving of recensies de focus van je achteromslag (aangezien dat de elementen zijn die mensen het meest waarschijnlijk over de rand duwen en tot een aankoop inspireren). Zet vervolgens uw auteursbiografie, ISBN en streepjescode in het onderste kwart van de pagina.
Als u een boek met harde kaft uitgeeft, kan een deel van deze informatie op de binnenflappen van de stofomslag worden geplaatst. Evenzo, als u digitaal publiceert, zal deze informatie tekst zijn op de beschrijvingspagina van het e-boek.
Ruggengraat
Het laatste deel van het ontwerp van je boekomslag waar je over moet nadenken, is je ruggengraat. Aangezien de meeste boekwinkels hun boeken verticaal opbergen, is uw ruggengraat de enige echte manier voor uw potentiële lezers om uw meesterwerk gemakkelijk op een plank te zien.
Als het om stekels gaat, wil je het simpel houden. Schrijf op de bovenkant van de rug de titel (dit moet ook in het grootste lettertype zijn). Vermeld vervolgens uw auteursnaam onderaan, gevolgd door uw uitgeversafdruk.
Neem bij het ontwerpen van je omslag contact op met je ontwerper om er zeker van te zijn dat je ruggengraatontwerp past bij de lengte van je boek; als uw boek minder is dan het bereik van 150 pagina’s, kunt u enkele opmaakproblemen tegenkomen.
Gebruik de wervelkolombreedtecalculator van IngramSpark
Het is niet eenvoudig om meer lezers aan te trekken in een oververzadigde markt, maar de fysieke kwaliteit van uw boek, inclusief uw omslag, is essentieel om uw zelfgepubliceerde boek van de plank te krijgen en in de handen van uw lezer te krijgen.